• DannebotOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    111 months ago

    datadaa at 2023-08-02 20:05:54+00:00 ID: juj1lnp


    Jeg kan se 3 forskellige tiltag, som politikerne kan anvende, når de ønsker at gribe ind i det frie marked i forhold til denne problemstilling:

    1. Ekstra afgift på elektronik. Klassisk dansk løsning, som kan gå fra det symbolske niveau til det effektive niveau. Skal det være effektivt, så skal afgiften havde en reel påvirkning af forbrugernes adfærd. Hvis min nye iPhone til 10.000 kr. bliver 150 kr. dyrere…så betyder det ikke noget - men er skatten på fx +100%, så vil det godt nok betyde noget. Desværre vil det havde vidtrækkende konsekvenser for befolkningens levestandard.

    2. De kan kræve, at producenterne gør det nemmere og billigere at reparere deres elektronik. Nu produceres der stort set ikke forbruger-elektronik i Danmark mere, så det vil i praksis være en regulering af salg og import. Der er vi ret begrænset af vores medlemskab i EU og WTO, der gør meget ud af regulering af den slags.

    Samtidigt vil det fx også være vanskeligere at afkræve en Koreansk producent af fx vækkeure, at de opbygger et dansk netværk af værksteder og reservedelslagere. Så går de nok bare uden om os.

    1. Ændring af vores fundamentale opfattelse af forbrugerelektronik. Det ville kræve en MASSIV altomfattende kampagne, men man kunne gøre det “cool” at bruge retro-elektronik. Det skulle så kobles med en opbremsning af digitaliseringen af samfundet.
    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      111 months ago

      biheyo at 2023-08-03 12:47:13+00:00 ID: jum1zvv


      Typisk dansk løsning: flere afgifter og højere skatter.

      Skulle man tænke lidt ud af boksen kunne man jo også sige: lad os sætte moms og afgifter ned på reparation og salg af brugt elektronik.

      Statskassen bugner og fremviser store overskud hvert år, vi har ikke brug for højere skatter og afgifter, det er blevet til automat-tænkning i Danmark at har vi et problem, er den nærliggende løsning at sætte skatter og afgifter op, fremfor at tænke i andre løsninger eller…gisp…at sætte dem ned for at adfærdsregulere i stedet for op.

      En del af problemet med brug og smid-væk kulturen er at det er for dyrt at reparere tingene, bl.a. på grund af det høje skatte og afgiftsniveau der gør at det koster 600kr+ bare i timeløn at reparere noget. Så de høje skatter har også en miljøomkostning.