• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    8 months ago

    SofticeOgPoelser at 2024-03-27 09:46:54+00:00 ID: kwrx3z7


    Så må der simpelthen være nogen storsyndere der kasserer mere mad end de spiser. Jeg kan godt forestille mig at vægten af den mad man smider ud sikkert vil overraske en, hvis det hele blev målt op, men på trods af det tror jeg næsten ikke jeg kan komme op på over 10 kg mad på et år.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      TheBakedDane (OP) at 2024-03-27 09:54:01+00:00 ID: kwrxpfg


      Jeg bor alene, og laver derfor oftest mad til mig selv, jeg må indrømme at jeg desværre tit smider en kvart liter mælk ud eller 2-3 boller jeg ikke når at få spist inden der kommer mug på. Det er da også sket, at jeg har smidt 250g kylling ud fordi jeg ikke har nået at få det spist eller det sidste af en pakke salat.

      Jeg synes dog der er rigtig rigtig langt op til 84 kg. Men det vil ikke undre mig, hvis jeg ligger på omkring 15-20 kg, hvilket stadig er rigtig meget mad.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      uidentificeret at 2024-03-27 10:56:04+00:00 ID: kws3ax1


      Smider du en mælk ud der er for gammel er du allerede oppe på 1 kg.

      Her er en liste over “øvrigt madaffald” der også indgår i definitionen på madspild. Jeg har forsøgt at læse rapporten her, men det giver mig for mange flashbacks til min bachelortid på et pseudostudie, så jeg ved ikke om de rent faktisk piller andeskrog (“fra ‘Mortens Aften’”) under deres stikprøver for at klarlægge hvor mange gram spiseligt kød der var tilbage, eller om hele lortet bare smides på vægten:

      * Ben, skind, indmad og afskær fra kød, fisk og fjerkræ

      * Skræller, kerner, stilke ol. Fra frugt, grønt og nødder

      * Æggeskaller

      * Brugte tebreve og kaffegrums

      * Osteskorper

      * Lage fra konserverede varer

      * Friturefedt

      * Kasseret men brugte råvarer (f.eks. mel til panering, olie fra friture, marinader, rester fra juice fabrikation)

      * Jagt- og slagteaffald (skind, hoveder, hove, fisk, fjerkræ inkl. fjer osv.)

      * Andeskrog fra ’Mortens Aften’ (de sidste to fraktioner opsamles separat, når de forekommer)

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      Minutes-Storm at 2024-03-27 10:35:34+00:00 ID: kws1d4b


      Du glemmer hvor meget naturligt spild mad har.

      Alle dyr har knogler og sener du smider ud. Selv hvis du udnytter det til suppe, bidrager de kogte knogler stadig til madaffald. Æg har skaller der ryger ud.

      Alt frugt og grønt har naturligt spild. Nogle meget mere end andre. Bananers skal vejer en hel del, og en avokado har nærmest mindre spiselig vægt end den har affald. Skræller du dine grøntsager er det reelt unødig affald, som også bidrager.

      Man kan ikke skelne imellem egentlig “spild” som kommer af ren overforbrug, og naturligt spild. Det er i sagens natur umuligt at gøre på stor skala. Os herhjemme smider med garanti et par kg om måneden ud i madaffald, og ikke fordi vi har købt for meget, men fordi meget af det vi spiser altså bare har komponenter man ikke rigtigt kan spise.

      Du har formodentligt den grønne spand, så hvis du opdeler affald rigtigt kan du tjekke hver gang du smider den ud. Du kommer helt sikkert over 10kg med mindre du har en meget speciel diæt, eller kun køber forarbejdet mad der allerede har haft sit spild på et produktionsanlæg et sted. En husstand der køber forarbejdet mad vil naturligt have langt lavere mængde affald, fordi de lader nogle andre tage skraldet, bogstaveligtalt.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        8 months ago

        mshanne at 2024-03-27 14:55:18+00:00 ID: kwt0xvf


        Meget interessant! Jeg køber ikke meget forarbejdet, så jeg har meget skræller, rødder, skaller i mit affald. Fx er en grapefrugt nok 1/2 affald. Dette synes jeg er underbelyst.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      8 months ago

      lamsebamsen at 2024-03-27 11:04:55+00:00 ID: kwsg070


      Vi har to børn under ti år. De genererer virkelig meget madspild.

      Om mandagen grovæder de tre stykker rugbrød i madpakken. Om tirsdagen spiser de et halvt.

      Det er umuligt at gøre noget ved, for jeg kan ikke tvinge maden ned i kråsen på dem hvis de ikke er sultne.