• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    WeaponizedPumpkin at 2023-07-18 12:19:33+00:00 ID: jsg0te6


    Og så kommer vi til at kunne nasse på noget af den billige strøm fra de a-kraftværker englænderne bygger i øjeblikket

    Der kommer ikke billig strøm ud af de nye engelske atomkraftværker. Hinkley Point C kommer til at have en minimumspris omkring 800 900 kr/MWh. Til sammenligning var gennemsnitsprisen i 2021 herhjemme 654 kr/MWh.

    (Priserne i 2022 var helt åndssvage pga gaspriserne, men det år var forhåbentlig en enlig svale)

    Edit: de 800 kr var 2012-priser, den garanterede minimumspris er steget med inflationen.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      biheyo at 2023-07-18 12:34:29+00:00 ID: jsg2he0


      Du kan ikke helt sammenligne prisen på el ved kun at kigge på den rå elpris. Den rå elpris i Danmark er kunstigt lav, da den subsidieres via elafgiften. Modsat hvad mange tror gives der stadig tilskud til udvikling, tests, opførelse og også drift af vindmøller i Danmark, og det regner de med at fortsætte med i mindst et årti endnu. Sandsynligvis bliver det forlænget til den tid, men det er ikke vedtaget endnu.

      Det har den effekt at al strøm bliver dyrere.

      Danmark har verdens højeste el-priser: https://dk.globalpetrolprices.com/electricity_prices/

      Bemærk at den periode der vises er den hvor vi midlertidigt havde suspenderet el-afgiften. Den har vi genindført nu og har dermed igen verdens højeste el-priser, hvor vi ellers har haft den 4. dyreste strøm i verden i sidste periode.

      Men som sagt, al strøm bliver dyrere pga. elafgiften, men man subsidierer vind ved at kanalisere pengene tilbage til nye projekter. Det har man været nødt til at gøre for at gøre vindmøller rentable, ellers ville de ikke være rentable på normale markedsvilkår. Slet ikke hvis man sammenligner med de nye SMR anlæg.

      Det får den rå elpris til at se lav ud, men prisen vi forbrugere betaler er ekstremt høj sammenlignet med andre lande, fordi vi betaler prisen for at satse mere på vind, hvor vore nabolande er begyndt at sadle om til a-kraft, som er grøn energi, hvor vi i stedet har valgt vind og sol, som er sort-grøn energi.

      • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
        link
        fedilink
        dansk
        arrow-up
        1
        ·
        1 year ago

        WeaponizedPumpkin at 2023-07-18 12:50:53+00:00 ID: jsg4e8y


        Du kan ikke helt sammenligne prisen på el ved kun at kigge på den rå elpris.

        Hvorfor ikke? Der kommer vel de samme afgifter på uanset kilden, og den danske pris jeg nævnte var et gennemsnit for alle MWh, ikke kun dem fra vind.

        Ørsted har vurderet at de kan smække en spritny off-shore vindmøllepark op ud for England og stadig lave billigere strøm end Hinkley Point C, så uanset hvordan den danske stat måtte støtte dansk vindenergi, har jeg svært ved at se hvordan ny a-kraft fra UK skulle kunne blive billig.

        SMR kan vi tale om, den dag det faktisk findes og ikke bare er en drøm på et tegnebræt.

        • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
          link
          fedilink
          dansk
          arrow-up
          1
          ·
          1 year ago

          biheyo at 2023-07-18 12:58:04+00:00 ID: jsg59sw


          Fordi vindmøllestrømmen ville være dyrere hvis ikke vi gav dem tilskud. Det vi betaler i el-afgift bliver kanaliseret tilbage til vindmøller, men ikke til de sorte energikilder. Det får vindmøller til at se rentable ud, billigere end de egentlig er, og vi betaler prisen for det via verdens højeste elpriser, når du altså husker at regne elafgiften med.

          Du kan ikke sammenligne el-priser ved kun at kigge isoleret på den rå elpris, da den i Danmark som sagt er subsidieret af afgifterne, du skal kigge på slutprisen for os forbrugere, og den er verdens højeste.

          Vi taler ikke om Hinkley Point C her, det (ret fallerede) projekt er ikke tidssvarende længere, de nye SMR reaktorer kommer til at være fremtiden for Englands energiforsyning. Rolls Royce er klar med de første værker i 2029.

          • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
            link
            fedilink
            dansk
            arrow-up
            1
            ·
            1 year ago

            WeaponizedPumpkin at 2023-07-18 13:17:10+00:00 ID: jsg7nmj


            Det kunne være fedt med noget dokumentation for din påstand om subsidierede elafgifter. De seneste par år er alle nybyggede møller opført uden støtte fra staten - ja, energiselskaberne er tilmed villige til at betale staten for at få lov til at bygge vindenergi, da etableringsomkostningerne er så lave at det stadig er en god forretning for dem.

            Du kan ikke sammenligne el-priser ved kun at kigge isoleret på den rå elpris […] du skal kigge på slutprisen for os forbrugere, og den er verdens højeste.

            Hvorfor ikke? Den el, vi måtte købe fra engelsk a-kraft vil blive belagt med de samme afgifter og dermed være endnu dyrere. Jeg opponerer mod din påstand om at vi vil kunne købe billig a-kraft fra England. Engelsk A-kraft er på ingen måde billig. Den er tværtimod den dyreste af alle nybyggede energikilder i hele Europa.

            de nye SMR reaktorer kommer til at være fremtiden for Englands energiforsyning. Rolls Royce er klar med de første værker i 2029.

            Du, kunne du ikke tænke dig at købe en bro? Jeg har tilfældigvis en til salg, du kan tjene boksen på det!

            Mere seriøst: jeg er med på at du er forhippet på A-kraft, men din optimisme grænser sig til naivitet. Rolls Royce siger af de vil kunne have seks værker oppe at køre i 2029, men indtil videre har de hverken prototype, fabrik, godkendelse til at producere, eller - vigtigst af alt - kontrakt på rent faktisk at bygge de værker. Det er stadig 100% hypotetisk. UK’s regering har varslet at de på et tidspunkt vil lave et udbud, længere er processen ikke.

            • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
              link
              fedilink
              dansk
              arrow-up
              1
              ·
              1 year ago

              biheyo at 2023-07-18 14:19:08+00:00 ID: jsgfxgj


              Det kunne være fedt med noget dokumentation for din påstand om subsidierede elafgifter.

              Der er ellers masser af info om det på nettet. Du kan f.eks. finde noget om det her:

              https://kefm.dk/aktuelt/nyheder/2020/dec/bred-politisk-aftale-justerer-regler-for-stoette-til-vedvarende-energi

              Eller her:

              https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi

              Som du kan se har man omlagt noget af støtten, så man i højere grad giver støtte i form af pristillæg. Der er projekter som er rentable uden støtte, men da vi er begyndt at løbe tør for plads på land, vi har allerede placeret vindmøller på de mest oplagte steder, så vil udbyggelsen i højere grad komme til at være til havs. Og det kan kun lade sig gøre med offentlige støttekroner, bl.a. fra elafgiften.

              Det er det jeg mener med at vi allerede har plukket de lavest hængende frugter indenfor vindmøller. Vindmøllerne er nu så store at det koster uproportionalt meget mere at bygge nye møller og drive dem, de har nået deres potentiale, og at udvikle dem yderligere er ekstremt dyrt.

              Det samme med placeringen, vi er løbet tør for “gode” steder at placere store møller, og er nødt til at udvide til havs, og det koster.

              Den el, vi måtte købe fra engelsk a-kraft vil blive belagt med de samme afgifter og dermed være endnu dyrere.

              Hvorfor dog det?

              De nye SMR reaktorer vil have en pris per kwh på 0,53kr. Det er mindre end den gennemsnitlige pris for strøm i Danmark. INKLUSIV afgifter.

              Mere seriøst: jeg er med på at du er forhippet på A-kraft

              Det er jo så ikke bare mig. Det er vore nabolande også.

              Det er rigtigt at SMR reaktorerne ikke eksisterer i dag. Det gør energiøerne heller ikke, betyder det at vi skal stoppe med projektet?

              Amerikanerne er i øvrigt længere fremme med SMR end England, mit gæt er at de vil være de første til at tage den første reaktor i brug, men der er i øjeblikket 12 lande der har planer om at bygge deres egne SMR værker, så det bliver spændende.

              Jeg har endda hørt at svenskerne overvejer om et af de nye værker de har planlagt skulle erstattes af flere, mindre SMR værker i stedet. Men de siger så meget.

              Det er uafprøvet teknologi. Men det er energiøerne også, det er aldrig prøvet i den skala før, og vi ved ikke om det vil virke, og om det vil være rentabelt. Men vi ved at markedet til den tid vil begynde at blive mættet af billige SMR værker.

              • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
                link
                fedilink
                dansk
                arrow-up
                1
                ·
                1 year ago

                WeaponizedPumpkin at 2023-07-18 16:35:51+00:00 ID: jsh06g6


                Eller her:

                https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi

                Dit eget link modsiger dig: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/vindmoeller - her står at alle støtteordningerne er udløbet. Ordningerne til forsøgsvindmøller udløb nytårsaften. Ordningen til landvindmøller udløb i 2018. Der har slet ikke været en støtteordning til havvindmøller.

                • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
                  link
                  fedilink
                  dansk
                  arrow-up
                  1
                  ·
                  1 year ago

                  biheyo at 2023-07-18 19:59:46+00:00 ID: jshw7mr


                  Der gives støtte i form af pristillæg, som man bruger for at gøre vind-strømmen mere rentabel, og derfor gør at forbrugerne ikke foretrækker strøm fra de ellers billige kulkraftværker.

                  Og det er jo sandheden, kul er stadig den billigste energiform, for at modvirke dette er vi nødt til at komme afgift på den (elafgift på nu godt 90 øre pr kwh) og derefter kanalisere penge tilbage til vind-strøm og gøre den billigere at producere, og dermed få vind til at se billigere og mere rentabel ud. Det er jo ikke noget nyt, den metode har vi brugt i årtier, og har også været i karambolage med EU på grund af det.

                  Den nuværende støtteordning udløber i 2031 hvis jeg husker rigtigt. Først til den tid tager de stilling til om det skal fortsætte. Personligt tror jeg ikke på vi kan lukke for støtten til den tid, da vore nabolande bygger a-værker på livet løs, og til den tid vil der være flere SMR reaktorer i drift. Det vil starte en revolution indenfor energiproduktion, og gøre strømmen så billig at vindstrøm ikke KAN konkurrere på markedsvilkår uden at blive støttet.

                  Så vi hænger på dem. Både vindmøllerne og elafgiften som gør dem rentable.

                  Det er også en del af sandheden de ikke fortæller os omkring energiøerne, og hvorfor de er sat på pause. Det økonomiske grundlag smuldrer, rentabiliteten blev beregnet ud fra nogle priser vi ikke kommer til at se når vore nabolande har bygget nye reaktorer og derfor har adgang til rigeligt og billig strøm, der endda er mere grøn end vores.

                  • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
                    link
                    fedilink
                    dansk
                    arrow-up
                    1
                    ·
                    1 year ago

                    majordingdong at 2023-07-18 21:27:28+00:00 ID: jsi9pjf


                    Levelized Cost of Energy er måden at måle det på. Her har du en udgave (side 3 af rapporten) hvor subsidier (a.k.a. statsstøtte) er trukket fra.

                    Akraft er steget mht. LCOE de seneste mange år, grundet skærpede sikkerhedskrav.

                    Hvad angår næste generations Akraft, så synes jeg det er spændende, men jeg kan godt have lidt svært ved at tro at det kommer til at være konkurrence-dygtigt med en kombination af sol, hydro, vind og batterier. Der går hvert fald mange år. Spørgsmålet er hvad man vil investere i nu, for at få de ønskede resultater. Dermed ikke sagt at fx SMR ikke kan være en god muligheden i fremtiden, og derfor bør der også investeres i det nu. Vi er bare nød til at få skabt handling og der er SMR endnu ikke helt moden til at kunne levere resultaterne.