• Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    arrow-up
    1
    ·
    1 year ago

    Micp at 2023-07-07 09:38:21+00:00 ID: jr05f5v


    Ja det forklarer hvorfor folk i Afrika og Asien ikke længere får 6-8 børn, men jeg tror sgu ikke det er det du kan bruge til at forklare udviklingen i Danmark de sidste 20-30 år.

    Forklaringen på hvorfor folk i fattige lande får mange børn er:

    • Høj børnedødelighed: hvis der er en stor sandsynlighed for at børnene dør inden de bliver 5 så får man nogle ekstra som en “buffer”
    • Billig arbejdskraft: hvis du lever af “subsistence farming” så er børn en nem måde at få mere hjælp til arbejdet uden at få så mange flere udgifter
    • Sikring i alderdommen: I lande uden pensionssystemer er dine børn din sikring i alderdommen. Hvis du få flere børn kan de bedre hjælpe dig når du bliver gammel

    Når fattige lande bliver rigere falder børnedødeligheden, folk får bedre mulighed får at købe maskiner der gør de ikke har brug for så meget hjælp til arbejdet (eller bedre jobs), og de får bedre mulighed for at sikre deres egen pension. Derfor falder fødselsraten.

    Synes du at det beskriver udviklingen i Danmark de sidste 20-30 år? Nej, at vi bliver rigere i Danmark er ikke grunden til at vi har fået færre børn, særligt ikke lige nu. At påstå det er en massiv overgeneralisering af et princip der ellers er meget rigtigt på verdensplan.

    • Dannebot@leddit.danmark.partyOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      arrow-up
      1
      ·
      1 year ago

      qchisq at 2023-07-07 10:32:09+00:00 ID: jr09ihf


      Du tager nogen dynamikker der er i den fattige verden, ser at det ikke er tilfældet og konstaterer at der ikke kan være noget tilsvarende i den rige verden.

      Min tese er at når man bliver rig nok, så vil omkostningerne til at få børn være for store til at man vil have børn. Ikke direkte, faste omkostninger, fordi de er cirka konstante uanset hvor rig man er, men værdien af det man opgiver. Hvis du tjener 300.000 om året og går på barsel, så er din tabte indtægt under barsel meget mindre end hvis du tjener 1 million, hvilket gør at du er mere tilbøjelig til at få et barn hvis du tjener 300.000 end hvis du tjener 1 million.

      Hvis sådan et argument ikke holder i din verden, så se hvad der sker i et hvilket som helst land når BNP går op