• DannebotOPMB
    link
    fedilink
    dansk
    110 months ago

    norsemaniacr at 2023-09-20 11:53:54+00:00 ID: k1ek2j3


    Det mest åndsvage er sådan set det danske sprog. Hvis jeg omtaler en person som jeg ikke aner kønnet på skal man ofte enten gøre krumspring eller gætte kønnet, som f.eks. “Jeg var ved lægen” - “Hvad sagde han?”

    Vi mangler naturligt forekomne kønsneutrale ord som ex. hen - ikke for wokes skyld men for nemheden i sproget. (Jeg var imod hen til at starte med pga., well… Sverige, men efter jeg fandt ud af det faktisk er Finsk så er jeg all in 😂).

    Når det er sagt så er titler, selvom de er gammeldags, noget man sjældent tænker over er kønsbestemt. Tror meget få tænker at en formand nødvendigvis er en mand, på samme måde som man ikke tænker over at de fleste bynavne oprindeligt betød noget. Hvor mange tænker normalt over at alle bynavne der ender med -borg er en borg-by og ikke en bare en by?

    Desuden forkorter vi altid ord (indtil flere forkortede ord bliver homonymer, så finder vi ofte på nye - det er en normal sproglig cirkel som bl.a. er årsag til at dansk og svensk i dag er forskelligt). Der er nok ikke mange der tænker over at “bil” oprindeligt er “automobil” altså en direkte beskrivelse af at man “automatiseret kan bevæge sig rundt”. Kan være forperson bliver det det officielt skal hedde mange steder men at det ligger dårligt i munden, så folk begynder at kalde det en “forpe” (startende med at folk som slang kalder det en “For P”) som så måske om 3 generationer bare er hvad titlen hedder og ingen tænker over at det engang hed formand…

    PS Kunne være sjovt hvis det var præcis hvad skete og reddits arkiver stadig lå tilgængelige på “Verdensnettet 2.0” og denne kommentar kom frem når det blev Googlet (yes google er stadig the sh*t om 100 år) og folk var “Ou min goth -ennu 1 predæktjon a Norsedamus!”

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      110 months ago

      NikoZec at 2023-09-20 13:50:44+00:00 ID: k1ezp2x


      Ekstremt lang response med mange downvotes incoming…

      Det mest åndsvage er sådan set det danske sprog. Hvis jeg omtaler en person som jeg ikke aner kønnet på skal man ofte enten gøre krumspring eller gætte kønnet, som f.eks. “Jeg var ved lægen” - “Hvad sagde han?”

      Vi kunne jo bare bruge “de” som kønsneutralt entals-pronomen, ligesom man generelt set gør på engelsk, f.eks. “They forgot their water bottle”. Det eksempel fungerer ligeså fint på dansk, “De har glemt sin vandflaske”.

      Og nej, det er ikke forvirrende, når først man begynder at bruge det. Det hele afhænger af konteksten. Her er der eksempelvis ordet “sin”, der indikerer at det er en enkelt person. I andre sammenhænger snakker man måske om en person og bruger “de”-pronomener, men fordi alle ved at man snakker om den person, er det ikke forvirrende. Det er kun forvirrende, når man ikke har konteksten med - lidt ligesom, at hvis jeg siger “han har glemt sin vandflaske”, hvor man ikke ved, hvem der er tale om før man har fået konteksten med.

      Når det er sagt så er titler, selvom de er gammeldags, noget man sjældent tænker over er kønsbestemt.

      Det er sjældent noget man tænker over er kønsbestemt - og det er et problem. Det er så indgroet i vores sprog at vi altid f.eks. siger formand. Jeg ved udemærket godt at det ikke kategorisk eksluderer kvinder, men der ligger alligevel nogle undertoner, hvis vi kun anerkender formand som et ord - også selvom det ikke er intentionen. Derfor er det her et fremskridt (som faktisk heller ikke kræver ret meget af os).

      Kan være forperson bliver det det officielt skal hedde mange steder men at det ligger dårligt i munden

      Problemet er næppe at forperson ligger dårligt i munden. Vi er bare ikke vant til at bruge det. Men jeg har da heller ikke noget problem med at finde en forkortelse eller et andet ord, så længe der er konsensus omrking det, folk ved hvad man snakker om og at det er ligeså kønsneutralt som forperson.

    • DannebotOPMB
      link
      fedilink
      dansk
      110 months ago

      Sothisismylifehuh at 2023-09-20 14:35:39+00:00 ID: k1f6o2d


      Hvorfor? Du går ud fra at det er relevant om lægen er mand eller kvinder. Der er vel komplet ligegyldigt? De udfører samme funktion. “Hvad sagde lægen?”.

      At nogle så går ud fra at en læge er en mand, er sagen uvedkommende. De fleste tænker nok også på en mand når de tænker på en pilot.

      Det ændrer sig med tiden, helt per automatik.